24 Ağustos 2015 Pazartesi

İhtiyaç Karşılama ve Egzersiz

Evde beslenen bir köpek 6-7 aylık yaşı geçtikten sonra ister eğitimli olsun ister olmasın, zorunda kalmadıkça eve tuvaletini yapmaz. Tuvaletinin ne zaman geleceğini takip etmek gerekir. Ortalama bir köpeğin tuvaleti yemek yedikten 4-5 saat sonra gelir ve ihtiyacını gidermesi için dışarıya çıkılması gerekir. Köpeğiniz bunun için size uyarılar verir,ağlar, yanınıza gelir,üstünüze zıplar. Bu, "dışarıya çıkmamız gerek, çişim/kakam geldi"anlamına gelir. Bazı köpekler ise bu uyarıları sahibine vermesine rağmen eğer çok titizse (bu durum genellikle dişilerde görülür.) kusmaya başlar.

 Köpeğinizin tuvalet saatini takip edemiyorsanız tuvalet eğitimi vermek şart, evin belli bir bölümüne (ev içi olmasını istemiyorsanız teras, balkon, gibi uygun bir yere) karton, gazete sererek oraya tuvaletini yapmaya teşvik edebilirsiniz. Koku oluşmasını istemiyorsanız geniş bir kabın içerisine talaş doldurarak bu sorunu çözebilirsiniz. Zaten köpüşünüz ev içi değil de bahçede yaşıyorsa en büyük sorundan kurtulmuş olursunuz. ;)

Köpeğinizi İhtiyacını Gidermesi İçin Ya da Egzersiz İçin Dışarıya Çıkarırken ;
  • yanınızda lütfen ama lütfen bir poşet bulundurun. Sokakta veya çimlerde yürürken üzerine basılan dışkılar çok kötü durumlara sebep olabiliyor, rica ederim dikkat edin! Ayrıca köpeğinizin bulaşıcı olsun ya da olmasın bir hastalığı varsa başka köpeklerin bunu koklamasıyla bile o hastalığa yakalanabileceğini göz önünde bulundurun,başka canlıların sağlığını riske atmayın!
  • Köpeğiniz ne kadar eğitimli olursa olsun tasmasız gezdirmeyin. Etraftaki insanlar rahatsız olabilir, özellikle çocuklu bayanlar.
  • Köpeğinizin dışkısını doğru yere yapmasını sağlayın. Poşetle alsanız bile sokak ortasına yapılan kakayla çimlerin üstüne yapılan kaka bir değildir.Çimlerin üstündeki kaka bir süre sonra toprağa karışarak gübre olur fakat sokaktaki kaka insanların ayakkabılarının veya arabaların tekerleklerine yapışmaktan başka işe yaramaz.
  • Biz Çilek'le günde en az 3 saat egzersiz yapıyoruz. Yavru bir köpek için günlük egzersiz 15-30 dakika arası olmalıdır. O da dışarıda değil, evin içinde beraber oynayacağınız oyunlarla egzersizlerdir Onun dışında gününün ortalama 14 saatini uyumaya ve geri kalan zamanı da yemek yemek için harcar.
  • Köpeğinizi salmak için en uygun alanlar köpek parkları veya normal parklardır. Normal parktan kastım çocuk parkı değil, çimlik alanların olduğu yerlerdir.
  • Köpeğinizi saldınız, etrafı biraz kokladı, tuvaletini zaten yapmıştı ve siz poşetle almıştınız ;) Bir arkadaş gerekli değil mi koşması için, boğuşması için. Köpeğiniz için ideal arkadaş sahipli bir köpek değildir. İdeal arkadaş, küpeli sokö (sokak köpeği) olsun ya da olmasın, aşıları tam, psikolojisi düzgün (yok yere kavga çıkarmayan) bir köpektir. Dikkat, arkadaş edinme uğruna kavga çıkmasın :)
  • Köpeğiniz dişiyse ve bir de dönemindeyse, köpek parkının önünden bile geçmemelisiniz. Tuvaletini en yakın ve müsait yere yaptırıp duvar diplerinden,hiç bir köpeğe rastlamamaya çalışarak eve gitmelisiniz. Ne zaman sokak köpeği görsem yolumu değiştirip eve gidiyordum. Bir keresinde yakalanıp eve 4 sokak köpeğiyle gitmiştik. Apartman kapısına kadar takip ettiler ve içeri girmeye çalıştılar ama ödül mamasıyla onları kandırıp kendimden uzaklaştırabildim nihayetinde. 
  • Yaz aylarında saat 18.00'dan sonra yürüyüşlere çıkmaya özen gösterin, ağzı var dili yok köpüşünüzün pati yastıkları her adımlarında yanıyor ve size bir şey söyleyemiyorlar. O yüzden yürüyüşlerinizi sabah 10.00'dan önce bitirmeli ve akşam 18.00'dan sonra yapmalısınız.
  • Her egzersizden sonra köpeklerinizin pati yastıklarını, kulak içlerini ve tüylerinin aralarını kontrol etmeli, tarama ve bakım sırasında da olumsuz bir şeye rastlarsanız veterinerinizi aramalısınız. Not : Pisi pisi otları bahar aylarında gerçekten çok büyük tehlikeler yaratabiliyor. O yüzden o aylarda otluk yerlerde gezdirmeyin, can sıkıcı sonuçlar doğurabilir.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder